Het congres am:hypotheken op 27 september stond dit jaar geheel in het teken van maatwerk. Verschillende onderwerpen werden aangesneden waarbij de hypotheek centraal stond en er gekeken werd naar knelpunten in de woningfinanciering en hoe de hypotheekprofessional daarbij van toegevoegde waarde kan zijn voor bijvoorbeeld een woningkoper.
Niemand wil tegenwoordig doorsnee zijn, maar voor het aanvragen van een hypotheek is dit toch wel voordelig. We worden namelijk al snel in een hokje geplaatst. Neem als voorbeeld een starter die geen eigen geld heeft. Dit maakt het voor de starter lastig om een hypotheek te krijgen. Deze beslissing is van invloed op onze toekomst, maar waarom wordt onze toekomst dan niet meegenomen in het advies?
Verschillende sprekers
Tijdens am:hypotheken kwamen verschillende sprekers aan bod en werd duidelijk dat de huidige situatie vraagt om gestandaardiseerd maatwerk binnen een bepaalde bandbreedte. “Dan kan de adviseur veel beter anticiperen. Nu toets je bij de klant en kijk je of je het bij een bank weg kunt zetten. Met een bandbreedte weet je dat het in principe goed is en moet je alleen nog toetsen of de klant het kan betalen.” Dat zei Marcel Warnaar. Marcel Warnaar is wetenschappelijk medewerker van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Het maatwerk moet in de toekomst mogelijkheden bieden binnen verschillende toekomstperspectieven. Binnen dit onderwerp nam Marcel Warnaar het voorbeeld van verschil in kinderwens. Wanneer moet deze wens worden meegenomen in het advies van een hypotheekadviseur? Is dat als je zwanger bent, of wanneer het kind is geboren?
Ook was directeur Woningmarkt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken Wouter Schilperoort aanwezig om te vertellen over de eerste bevindingen van Platform Maatwerk, dat in 2016 in het leven werd geroepen om knelpunten in de woningfinanciering te ontdekken en op te lossen.
Tijdens deze paneldiscussie kwamen vier geldverstrekkers tegenover elkaar te staan tijdens een debat. Aanwezige geldverstrekkers waren ASR, Woonfonds, ING en Florius. Tijdens dit debat kwam vooral naar voren dat het succes bij maatwerk vooral samen valt met de aanvraag van de adviseur. “Tussen wetgeving en onze acceptatiecriteria zit ruimte”, aldus Petra Jansen op de Haar van ASR. “Een deel daarvan kunnen we honoreren en dat hangt af van een goede aanvraag.”
Krijgen hypotheekverstrekkers voldoende ruimte om maatwerk te bieden? Welk gat in de wetgeving moet nog gedicht worden om een nieuw gat in de maatwerkmarkt aan te kunnen boren? Allemaal vragen die tijdens deze dag werden gesteld en waar over werd gediscussieerd. Een goed begin is het halve werk!