HVE bestaat 50 jaar!
24697_Te-koop-bord-Hoekstra-en-van-Eck.jpg

Nieuws Hoekstra & van Eck

Lees hier de laatste ins en outs van Hoekstra & van Eck.

Berichten over ons of de woningmarkt, verzekeringen of hypotheken in het algemeen.

 

Maatregelen ter bevordering huizenmarkt

Het heeft de minster van financien behaagd een aantal maatregelen te nemen teneinde de woningmarkt een extra impuls te geven:

De verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie blijft een jaar langer van kracht. Dat schrijft minister De Jager (Financiën) mede namens minister Van Middelkoop (Wonen, Wijken en Integratie) in een brief aan de Tweede Kamer. Naast verlenging neemt het kabinet een aantal maatregelen om de woningmarkt een impuls te geven. Zo gaat het btw-tarief voor bijvoorbeeld een verbouwing of herstelwerkzaamheden aan het dak tijdelijk omlaag en wordt terugbetaald geld van de stimuleringsregeling voor de woningbouw ingezet voor projecten die eerder buiten de boot vielen.


Het kabinet verwacht dat door de verhoging van de NHG banken eerder bereid zullen zijn een lening te verstrekken, omdat het rijk garant staat voor de eventuele restschuld. Meer mensen zouden daardoor een (ander) huis kunnen gaan kopen.
Kopers die gebruikmaken van de NHG kunnen van hun bank een lager rentetarief krijgen, op voorwaarde dat ze een deel van hun hypotheek zullen aflossen. Onder de NHG mag niet meer dan 50 procent van de lening aflossingsvrij zijn. Huizenkopers betalen dan eenmalig een percentage van 0,55 procent over het hypotheekbedrag, maar zijn er daarna van verzekerd dat een eventuele restschuld bij een gedwongen verkoop van de woning wordt betaald. De NHG is op 1 juli 2009 verhoogd van 265.000 euro naar 350.000 euro. De verhoging blijft van kracht tot 1 januari 2012.

In de brief van minister De Jager zijn de volgende maatregelen opgenomen om de woningmarkt en daarmee ook de bouwsector een extra impuls geven.
•Lager btw-tarief: Voor renovatie en herstel van een woning die minimaal twee jaar oud is, geldt tussen 1 oktober 2010 en 1 juli 2011 een verlaagd btw-tarief van 6% (in plaats van 19%). Dit lage btw-tarief is alleen van toepassing op arbeidsloon, niet op materialen.
•NHG-garantie: ook in 2011 ligt de grens voor een hypotheek met NHG-garantie op € 350.000. Dat betekent dat kopers een jaar langer kunnen profiteren van de voordelen van de ruimere NHG-grens.
•Dubbele lasten: De periode waarin mensen met dubbele hypotheeklasten (nieuw huis gekocht, oude woning nog niet verkocht) voor beide huizen in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek gaat voor alle situaties van twee naar drie jaar. Deze tijdelijke regeling vervalt eind 2012.
•Hypotheekrenteaftrek na verhuur: De regeling waarbij mensen na een verhuurperiode weer recht hebben op hypotheekrenteaftrek wordt met één jaar verlengd en loopt nu tot eind 2012.
•Overdrachtsbelasting: Als in 2011 een woning wordt gekocht en datzelfde huis binnen het jaar wordt doorverkocht dan is bij de tweede verkoop alleen overdrachtsbelasting verschuldigd over de eventuele winst. Dit is een uitbreiding van de termijn, op dit moment geldt de vrijstelling als een woning binnen een half jaar wordt doorverkocht.
•Woningbouwprojecten: Eerder heeft het kabinet, verdeeld over drie tranches, ca € 350 miljoen beschikbaar gesteld voor het ondersteunen van woningbouwprojecten die als gevolg van de crisis zijn stilgevallen of niet van start konden gaan. In 2010 is door gemeenten circa € 37 miljoen uit de eerste twee tranches terugbetaald omdat niet tijdig met de bouw kon worden begonnen. Dat geld wordt nu ingezet voor projecten die eerder bij de derde tranche zijn afgevallen omdat het toen beschikbare budget was uitgeput.

Actueel nieuws

 1. De kracht van specialisatie en samenwerking

  27-2-2018

  Hoekstra & van Eck Makelaardij en De Hypotheekshop onder één dak in Haarlem

  Vanaf 1 maart is De Hypotheekshop te vinden in hetzelfde pand als Hoekstra & van Eck Makelaars aan het Spaarne. Deskundige adviseurs staan klaar om klanten van op maat gemaakte adviezen te voorzien. “De samenwerking tussen de makelaars van Hoekstra & van Eck en hypotheekadviseurs van De Hypotheekshop blijkt steeds weer een gouden combinatie. De scheiding van taken werkt prettig voor onze klanten: voor elke stap in het proces een specialist op afroep. Dat past perfect in de filosofie van de Hoekstra en Van Eck Groep,” vertelt Erkend Hypotheekadviseur Nathalie Tobio de Koning.

 2. naar boven

  Frisse aanpak leidt opnieuw tot marktleiderschap

  27-2-2018

  In mei 2014 opende Hoekstra & van Eck een nieuwe vestiging in Heerhugowaard. In combinatie met De Hypotheekshop bestormden ze de markt met de verfrissende aanpak waar Hoekstra & van Eck om bekend staat: actief klantcontact, digitale dossiers voor de klant, meer dan 14 uur bereikbaarheid per dag, inzet van alle mogelijke (sociale) media, snelle afhandeling en alle diensten en woonzaken onder één dak te regelen.

 3. naar boven

  Goede verkoopopbrengsten, maar nu?

  12-2-2018

  Het afgelopen jaar zijn de prijzen op de woningmarkt met 9,1% enorm gestegen. Dit heeft ervoor gezorgd dat een gemiddelde woning nu 269.000 euro kost. Ruim een kwart van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht.

 4. naar boven

  Erfrechtplan opstellen? Wij maken het makkelijk(er).

  11-2-2018

  Niemand denkt graag na over wat er allemaal geregeld moet worden om een overlijden van een dierbare goed te kunnen doorlopen. Tegelijkertijd heeft niemand er zin in om na afloop voor zeer onaangename verrassingen te komen staan. Dat vraagt dus wel om een aantal handelingen vooraf, waardoor er achteraf geen problemen ontstaan.

  Een erfrechtplan zorgt ervoor dat de juiste erfgenamen benoemd zijn en dat de financiële zaken zo geregeld zijn dat er niet te veel erfbelasting moet worden betaald, of dat er hoge zorgvergoedingen afgedragen moeten worden. In Nederland heeft 70% van de mensen dit – nog – niet goed geregeld.