‘Druk op de Nederlandse koopwoningmarkt neemt verder af’, kopte de NVM aan het begin van deze maand. In het eerste kwartaal van 2023 daalde de gemiddelde verkoopprijs van woningen met 3,6 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, bleek uit hun kwartaalcijfers. Het is het derde kwartaal op rij waarin de gemiddelde woningprijzen afnemen. Woningkopers hebben hierdoor meer keuze uit woningen én langer de tijd om na te denken over hun aankoop.
Kansen op de nieuwbouwmarkt
De nieuwbouwmarkt laat een vergelijkbaar beeld zien. Zeker in het hogere prijssegment zijn nieuwbouwwoningen langer beschikbaar, wat meer mogelijkheden biedt voor kopers. Ook de prijzen van nieuwbouw zijn licht gedaald. Daar is echter wel een verschil zichtbaar met bestaande woningen: door gestegen bouwkosten kunnen de verkoopprijzen van nieuwbouwwoningen niet zo flexibel meebewegen als bestaande bouw. Dat maakt nieuwbouwwoningen in verhouding tot bestaande woningen duurder.
Lagere woonlasten
Toch is dat geen reden om nieuwbouw aan je voorbij te laten gaan. Nieuwbouw heeft vaak een hogere verkoopprijs, maar de maandlasten van een nieuwe woning zijn niet per se hoger dan bij een bestaande woning. “Nieuwbouwwoningen worden duurzaam gebouwd, waardoor gebruikslasten een stuk lager liggen”, zegt Bouke Molenkamp, directeur Nieuwbouw en Verhuur van Vivantus. “Daarnaast heeft een nieuwbouwwoning de eerste jaren geen onderhoud nodig. Ook geven veel geldverstrekkers korting op de hypotheekrente, waardoor hypotheeklasten lager liggen”, zegt Molenkamp. Onderaan de streep is een nieuwbouwwoning daardoor vaak net zo duur als een bestaande woning.
Financierbaarheid
Hoe zit het dan met financiering? Het is niemand ontgaan dat de rentes zijn gestegen. Dat zorgt voor minder besteedbare ruimte. Toch is ook hier vaak meer mogelijk dan je denkt, zegt Ronald Koolen, Directeur Hypotheken en Verzekeringen bij Vivantus. “Veel kopers weten bijvoorbeeld niet dat ze hun huidige hypotheekrente kunnen meenemen. De meeste nieuwbouwwoningen komen daarnaast in aanmerking voor een duurzame hypotheek: een hypotheek met een lagere rente en een hogere leningscapaciteit. Hierdoor nemen financieringsmogelijkheden toe.”
Het juiste moment
Financieel gezien is een nieuwbouwwoning voor veel kopers dus een goede optie.
Maar is dit dan wel het juiste moment om een nieuwbouwwoning te kopen? “Uiteraard is het juiste moment om een nieuwbouwwoning te kopen vooral afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Maar kijken we naar de marktontwikkelingen, dan zien we veel positieve signalen”, zegt Molenkamp.
Hoe de woningmarkt zich zal ontwikkelen is van veel factoren afhankelijk. Denk aan vraag, aanbod en rentestand, maar ook zaken als energieprijzen, inflatie en het consumentenvertrouwen spelen een rol. Leggen we al die factoren naast elkaar, dan lijkt de woningmarkt er goed voor te staan. Volgens de NVM is de markt meer ontspannen, maar is er zeker geen sprake van een vrije val. Door de aanhoudende bevolkingsgroei blijft de vraag hoog.
Door de huidige situatie rondom het stikstofbeleid en de onzekerheid over huurregels lopen bovendien veel nieuwbouwprojecten vertraging op. Dat betekent dat er op de langere termijn minder nieuwbouwwoningen beschikbaar komen. De beperkte nieuwbouwproductie in combinatie met een grote vraag zorgt er voor dat de druk op de woningmarkt weer zal toenemen. Volgens de NVM is het dan ook waarschijnlijk dat de prijzen op middellange termijn weer zullen stijgen. In dat geval wordt het voor kopers in de toekomst dus weer moeilijker om een woning te vinden. Een flinke waardevermindering lijkt daarnaast ook niet aan de orde.
Daar komt bij dat het verschil in verkoopprijs tussen huizen met een laag en een hoog energielabel toeneemt. Een woning met energielabel C brengt bijvoorbeeld bijna 12 procent meer op dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Bij een hoger energielabel is dat verschil nog veel groter. In een tijd waarin duurzaamheid en energie-efficiëntie steeds meer centraal staan, vormen nieuwbouwwoningen met minimaal energielabel A een aantrekkelijk alternatief.
Hoewel de toekomst zich moeilijk laat voorspellen, staan voor kopers veel seinen op groen. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn of heeft u andere vragen? Laat u adviseren door onze makelaars en financieel adviseurs. We helpen u graag om uw persoonlijke situatie in kaart te brengen.